כך נפגשנו: ישבתי עם עופרי בבית קפה. דיברנו על הנוער של המחר, ועל כמה חזק יצא הקפה. פתאום נכנסה גילי. עופרי נתנה מרפק: ‘דברי איתה, היא בדיוק בשבילך, לראיונות שלך’. מה? למה? שאלתי, 'גילי היא רבה רפורמית, עוסקת בתוכן של בת המצווה’.
מול עיניי צף ועלה וידאו שראיתי ברשת על הילדה שיצאה מגידרה (=צדפה) כדי לשמח את האורחים. נזכרתי גם בבר מצווה ההיא, שלא היה לי צ'אנס לנשום במופע הכישרונות (לצערי המדומים) של חתן הבר מצווה, וכמובן הבת מצווש של קשת. הרגשתי צורך עז לדבר עם גילי.
1. איך הרגשת בבת מצווה שלך?
ממרחק של כמעט 30 שנה אני יכולה לזכור יותר את האיך אני חושבת על החוויה הזו, ממרגישה. הייתי בבית ספר מסורתי שנתן לי לראות את העלייה שלי לתורה כאופציה, שבחרתי לקחת. הייתה מסיבה ובבית הספר עליתי לתורה.
2. מה האפשרות הזאת נתנה לך לחיים בדיעבד?
זה שלא שמו לי חיץ ביני לבין המסורת, ונתנו לי לבחור, היווה דבר משמעותי עבורי בחיים, לא בכל שלב. למשל בשנות ההתבגרות שלי זה פחות עניין אותי, אבל נשארה הידיעה שיש מסורת ויש עולם שלם של תוכן מאחוריה, וזה הכל נגיש לי. ואני רק צריכה לבחור אם לקחת מזה. זו חוויה שהובילה אותי למה שאני היום.
3. מה המשמעות של הגיל הזה בת מצווה?
בת מצווה היא צומת. מפגש של כמה דברים. זו התבגרות בתוך קונטקסט שיכול להיות תרבותי, רוחני, מסורתי, משפחתי וזה עולם של נשיות, להפוך מילדה לנערה.
בת מצווה זה לעשות משהו עם כל המרכיבים האלה. טקס או מסיבה יכולים להוות נקודת שיא, אבל זה לא משהו שאמור להיות מנותק מהקשר, מאותו קונטקסט שהזכרתי.
למשל, אנשים מתייעצים לגבי עליה לתורה. אם הילד לא שייך לעולם של בית כנסת, שווה לשאול אם לעלות לתורה זה דבר נכון לעשות.
4. אבל לפעמים זו דווקא ההזדמנות להכיר את החיבור היהודי
זה נכון אבל הטקס לא יכול להיות תלוש מהמציאות, אלא להעצים משהו שאנחנו כבר מרגישים. אם זה לא מוכר, כדאי לעשות תהליך לפני כן. הטקס הוא לא הופעה שתלושה מהחיים.
5. ומה לגבי בנות, איך את רואה שכדאי לחבר אותן?
גיל ההתבגרות זה זמן לשאול מה זה להתבגר, מה זה להיות נערה, מה זה להיות נערה יהודיה ובכלל מה זה להיות אני..מה יש לי לתת לעולם שהוא ייחודי, מה הקול שלי
הדרך לעשות את זה, יכולה להיות בקבוצת לימוד של אמהות ובנות, דרך ציור, מחזה, ולימוד של טקסט כמו פרקי אבות, מגילת רות, אשת חייל. דרך הלימוד רואים מה אמרו על האישה ומה אומרים היום. עולות שאלות, זה מדבר אליי? רלוונטי עבורי? מרגיז? נוצר דיאלוג מפרה
6. יכול להיות שאמהות רוצות את זה יותר מהבנות שלהן?
כן.. די ברור שאמא ובת מגיעות, זה מהאינטרס של האמא ולא של הבת. האמא מחפשת שתהיה חוויה משמעותית של נשיות, של משמעות ומסורת יהודית.
בדור שלנו, הרבה אמהות חוו בת מצווה כאיזה משהו לא ביג דיל, אפילו לא במובן של מסיבה נוצצת. לאח עשו אירוע גדול ולהן איזה משהו צנוע בבית. יש תחושה שהן כאמהות לא מסוגלות לעשות היום אבחנה כזאת בין הבן לבת. הן מחםשות את המסגרת למצוא מקום במסורת שהבת שוות ערך, בלי לשחק את המשחק ש הבנים, אלא מהמקום האותנטי לאותה נערה.
7. איך הבת שלך תחגוג בת מצווה?
שאלה טובה .. הבת שלי בת 4 היום ועולה השאלה מי הקהילה שלנו, הייתי רוצה שנחגוג לה בתוך קהילה, שהיא מעבר למשפחה. היום במרחב הנוכחי אין לנו קהילה שאנחנו חלק ממנה כל הזמן. בדמיון שלי אני רואה אותה עולה לתורה. היום כשהיא באה לטקסים, היא אוהבת לראות את הנערות, זה נראה לה אטרקטיבי ואני מקווה שזה ימשיך להראות לה כך. אם היא תבחר שלא, לא אראה את זה ככשלון..
8. ואם היא תרצה אירוע בת מצווש קלאסי, הכולל את טקס הצדפה..?
אז היא תצטרך לעבוד קשה כדי לחסוך את הכסף לממן את זה.. אבל בסופו של דבר אעשה מה שהיא תרצה, כדי שתהיה מאושרת..