דף הבית » יום 85, מרילין. דברו אליי

יום 85, מרילין. דברו אליי

כך נפגשנו: שוחחתי עם מרלין כשהיא בדרך לראיון אצל לונדון וקירשנבאום,  על ספר שהוציאה העוסק בקולנוע חרדי. שמתי לב שאף פעם לא חשבתי ‘אלו סרטים חרדים רואים’. היה נדמה לי שקולנוע זה לא בדיוק משהו שיעניין את הגברים החרדים העוסקים בתורתם, או את הנשים, העסוקות עם ילדהם..

אבל מסתבר שוב, שיש חיים מחוץ לבועה שבה אנחנו עוטפים את עצמנו, וטוב שכך. לא שאלמדבר הוא הכוס תה שלהם, נשמע שהם מצאו לו תחליף מספק

 1. איך ההרגשה לפני הראיון עם לונדון וקירשנבאום?

אני לא ממש מכירה.. אמרו לי שהם אנשים חריפים מאד. אני חיה הרבה שנים בעולם של תשובה, אני אישה חרדית וכמעט לא נחשפת למקומות האלו. אם כי זה לא זר לי, כל העולם התקשורתי

אני עוסקת מגיל 10 בפעילות תקשורתית. כתבתי בעיתוני ילדים ונוער ככתבת צעירה, הופעתי בתוכניות ילדים בטלוויזיה וגם כשגדלתי כתבתי 'במחנה’,  עבדתי בחדשות, ובהרבה עיתונים..

2. היום את אישה חרדית, איך זה מסתדר עם החשיפה?

זה בהתחלה היה קונפליקט. ההצעה הראשונה להתראיין הגיעה תוך כדי כתיבת המחקר. פנו אליי מתוכנית טלוויזיה והתייעצתי עם האדמור מבלז. הוא אמר שכדאי לנסות ולראות לאן זה מגיע. אחרי התוכנית הזאת כבר הגיעו עוד פניות, אבל אני כל הזמן בודקת את הגבולות. איפה זה עושה לי טוב, אם בכלל זה טוב, אני עדין בבדיקת גבולות..

3. ומצד שני יש את וודאי את הרצון לחשיפה של התכנים שאת מביאה

כן, יש את הצורך הטבעי לעורר מודעות, לכן גם הלכתי לכנסת אתמול לדבר על זה שאין תאטרון ממסדי בציבור החרדי. חשוב לי להשמיע את המסר, כי זה שאין פוגע בקהל הצופים וביוצרים עצמם. הם צריכים להשקיע המון מכיסם ולא תמיד מצליחים להרוויח או להחזיר את ההשקעה בכלל

4. על אלו נושאים רוצים להשמיע בקולנוע החרדי?

זה קולנוע מאד נשי. הסרטים עוסקים בהתמודדויות וקונפליקטים פנימיים שכל אחת יכולה להזדהות גם אם היא לא חרדית. למשל יש סרט אחד, שלא מאד הצליח, ודיבר על מערכת יחסים בין אם לבת. כולנו מכירות אותו כנשים, להתעסק במאבקי הכוח בין השתים.

סרט אחר דיבר על 'צניעות’ ממקום די מקורי. הדמות היא אחת שהולכת לפי הטעם שלה בלבוש, ורואה את החברה מסביבה, שהם מתנהגים באופן מוטעה. העלילה מתגלגלת ומביאה אותה לחיות באוהל בדואי ושם היא מסגלת את אורח החיים הבדואי ואז מבינה מה זה הצניעות שהיא באה ממנה, לעומת החברה הבדואית שפתאום חיה בתוכה.

5. אם אני רוצה לראות סרטים כאלו, איפה אני יכולה למצוא?

אלו לא סרטים שניתנים להשגה, כי אלו סרטי נשים. יש 4 עונות הקרנה בשנה, בסוכות, חנוכה, חול המועד פסח ובין הזמנים. כל עונה יוצאים 3-5 סרטים והיוצרות מפיצות אותן בבי"ס, מקלטים, אולמות וכל מיני מקומות.

6. בנוסף למחקר בקולנוע, את חוקרת ספרות, תיאטרון, ומחול. את בעצמך בימאית, מלמדת הוראה בתחומים האלה – מה לך חשוב להעביר כמסר בכל העשייה הזאת?

אני דוקטורנטית, אמא ומצפה כעת לילדי ה- 7.. ומה שחשוב לי בכל זה, שכל מי שמסתכל עליי כאל חרדית, יפסיק לראות משהו מסוים. אנשים מסתכלים דרך הסטראוטיפים.

חשוב לי שיראו שמדובר בנשים מדהימות, שיוצרות בכל מחיר, בכל ליבן ונשמתן. יש פה משהו ייחודי להן, ועם זאת כל אחד יכול להזדהות, ולא לשפוט כי היא נראית כך או אחרת, עם כיסוי ראש או שבעלה לובש בגדים ששונים ממה שאנחנו רגילים. יש עוצמות נשיות, לכל אישה, מכל תרבות.

7. ועוד שאלה מתבקשת – איך את עושה זה? הכוונה עם הילדים..

ילדים רק מפרים אותי להתמקד רגשית בפרויקטים. אני לא רואה בזה בכלל שאלה או התנגשות בין הדברים. זמן זה עניין של סדרי עדיפויות. זו בחירה שלך אם לישון עוד שעה או ללכת לישון קצת יותר מאוחר.

אני למשל לא יצאתי שנים לנופש.. אני תמיד מנצלת את הזמן הפנוי לכתיבה. מבחינתי נופש זה לשבת עם חברה בבית קפה, וגם זה לא קורה הרבה.

אם מתארגנים נכון עם הזמן, אז יש. הורות זה לא מה שעוצר מלהתקדם, להיפך.

מרלין וניג. צילום: יוסי קליין

אל תפספסו שום מסע!
הרשמו לעדכונים