כך נפגשנו: בזמן האחרון אני פוגשת הרבה אנשים שמתנדבים. אני מסתכלת עליהם, איך שהם מנהלים את החיים מפעילות אחת לשנייה, טובעים בעשייה ומלאים נחת. הייתי שמחה לראות בתקשורת, סיקור רחב יותר של הפעילות ההתנדבותית ושל הטוב שהיא מביאה, הרבה יותר ממה עשה טייקון כזה או אחר. להראות שבין כל העוולות, פשעים, ‘דרדור מוסרי’ בחברה הקפיטליסטית שלנו, יש לא מעט אנשים, שעסוקים בלעשות ממש טוב לאחרים, על 'חשבונם’, ללא תשלום, ללא סיקור יחצנ"י. חוה היא אחת מהן.
1. מה זה הארגון שאת מתנדבת בו?
ארגון סורופטמיסט, הוא ארגון בין לאומי של נשים מכל העולם שפועלות לקדם נשים, קידום מקצועי וסיוע באזורי אסון כמו בצונאמי ביפן, בהאיטי או אפריקה. למשל באפריקה, יש הרבה מאד עבודה שלנו לייצור תשתיות בסיסיות, כמו שירותים. התברר שהרבה נערות פורשות מבית הספר, כי אין בו שירותים.. או לחבר כפרים למקורות מים, חפירת בארות ולחסוך מנשים לצעוד עם כדים קילומטרים רבים להביא מים.
2. כמה זמן את פעילה?
קרוב ל 20 שנה. אני מתנדבת במקומות שונים כמו במרכז קליטה 'תפוז’ לעולי אתיופיה, בנהריה. אני יו"ר חוג הידידים, עושה תפקידים שונים. למשל משיגה משאבים, מקשרת בין גורמים. עוסקת ב’דאנס תראפי’ בבית חולים לגליל מערבי בנהריה. אני מעבירה סדנאות בתחום. בנוסף אני נציגה של ארגון הסורופטימיסט ונוסעת
ל
כנסים בינלאומיים, עכשיו חזרתי מקנדה, פעילות מאד מגוונת.
3. מה הפרויקט שאת גאה בו?
כנשיאה ארצית של הארגון, הובלתי פרויקט בתחום החינוך. חשבתי שאנחנו כארגון בינל”א וכעם שהיה שנים בגולה, תלוי בחסדי אחרים, צריכים לחשוב על מה אנחנו עושים ‘למען הזר והגר אשר בשעריך’. סחפתי איתי חברות המועדונים, ועשינו פרוייקט למען נשים עובדות זרות וילדיהם, בשת”פ עם גופים נוספים וממש עכשיו קיבלנו תעודת הצטיינות על הפרויקט מטעם ארגון הסורופטימיסט הבינלאומי.
ויש את הפעילות של ה’דאנס תראפי’ שהיא מאד חשובה בעייני. אני מנחה סדנאות לחולות סרטן השד, ריקוד בריפוי. זו פעילות נהדרת שעוזרת לנשים לעבור תהליך של שינויי. למצוא עוצמות בתוכן. למצוא אפשרויות חדשות, במצב חדש, קשה שנכפה עליהן. למצוא כוחות לריפוי הטבעי. בשבוע שעבר נערך כנס מרגש לכבוד בוגרות הסדנאות.
4. כשאת מגיעה למפגשים בחו”ל, מה את רואה שם שדומה, בינך לבין המתנדבות ממקומות אחרים בעולם?
האנושיות, המהוייבות האישית שלנו לגבי מה שקורה וגם אחת כלפי השנייה. אני פוגשת חברות מיפן, סין, אפריקה ודרום אמריקה ואנחנו מייד מרגישות כאילו אנחנו אחיות.. אנחנו פועלות יחד למען מטרות משותפות, למען נשים וילדיהן, זה מכנה משותף משמעותי, הרצון לעשות למען קידום נשים.
5. איפה את רואה השוני ביניכן?
בזה שאנחנו ישראלים ויהודים. זה קשה כי יש לנו כזו מורכבות של חיים.אנחנו שולטים והיינו נשלטים, ואנחנו כובשים והיינו נכבשים, ורוצים להיות הכי מוסריים אבל בגלל מצב אנחנו לא תמיד. זו מורכבות קשה מאד שלאחרים אין את זה. כל אחת מאיתנו במקום הזה היא שגרירת רצון טוב למען ישראל.
הייתי עכשיו בקנדה בכנס עולמי והלכתי לישון באכסניה. היו שם הרבה חברה הצעירים, שאמרו שפעם ראשונה הם מדברים עם ישראלית. מישהי בלגית סיפרה לי שהחברים שלה הם פרו פלשתינאיים וניסו להתפלח במטוסים לישראל, הושמו בכלא וזה מה שהיא מכירה, אבל אחרי שהיא שמעה מה שסיפרתי, זה נתן לה מידע שלא הכירה ופתח אפשרויות הבנה שלא היו לפני זה.
6. מה גורם לך לפעול למען אנשים אחרים בכזו אינטנסיביות?
זה מאד מתאים לי כי כרגע אני בפנסיה, אבל זה חלק מראיית העולם שלי. היסודות של נתינה היו בי תמיד. כשהייתי בשנים של גידול ילדים ודאגה לפרנסה, לא היה לי הרבה זמן, אבל גם אז תמיד הייתי עם הפנים לקהילה. תמיד הייתה לי רגישות למי שבמצוקה והוא שונה.
חוה שורני פלדמן.