דף הבית » לתרי (אביתר) קיפניס ״לא היו תחביבים. מכל דבר הוא עשה מקצוע״

לתרי (אביתר) קיפניס ״לא היו תחביבים. מכל דבר הוא עשה מקצוע״

תרי (אביתר) קיפניס, שנרצח בקיבוץ בארי ב־7.10, הקדיש בשנותיו האחרונות את זמנו לציור הנופים של בארי, השדות עם הטרקטורים והקומביניים, עצי האקליפטוס השרופים והים, אהבתו הגדולה

תרי (אביתר) קיפניס הגיע לקיבוץ בארי בצעירותו לשנת ניסיון, כפי שסיכם עם לילך, לימים אשתו, בת הקיבוץ. מאז הם גרו שם עד לשבת האיומה של ה־7.10 שבה נרצחו השניים יחד עם המטפל המסור שלו בשנים האחרונות, פול פוינסנט קסטלווי.

קיפניס היה מחובר לסביבה שבה חי, ובשנים האחרונות כשהיה מוגבל בתנועותיו בשל מחלה אוטו־אימונית, הסתובב פחות מבעבר וצייר יותר את המראות סביבו: החמורים בשבילי הקיבוץ, הטרקטורים החורשים בשדות וכמובן, את הים. קיפניס נולד במעגן מיכאל והים היה חלק בלתי נפרד מחייו.

בשירותו הצבאי היה בחובלים, ולאחר שהשתחרר הפך לסקיפר ושט בעולם. אחת ההפלגות הייתה עד סינגפור, שם נשאר לעבוד על יאכטה ששימשה למחקר על לוויתני זרע באוקיינוס ההודי. אחותו, גאיה קיפניס, זוכרת את התמונות משם: ״הוא שלח תמונה שהוא שוחה במים, נקודה קטנה של אדם ליד לוויתן עצום״, היא מספרת.

״משם המשיך לנדוד בעולם, חווה הרבה, ושלח לנו מכתבים מצחיקים ולפעמים מפחידים – כמו על המאסר בסרי לנקה בגלל אי הבנה, שם תיאר איך שוטרים מגודלי שפם עוצרים אותו, או מעצר בית במלדיביים, לאחר שהתגלה שנשא דרכון ישראלי, הנסיעה לפפואה ניו גיני, ועוד מקומות שהכרנו דרכו״.

צילומים: יובל חי

תרי-אביתר-ולילך-קיפניס-ז״ל.-צילום-אלבום-משפחתי

אחרי שחזר מהמסעות בעולם הגיע לבצלאל, שם אמרו לו שהוא ״איש של ידיים״, וכיוונו אותו למחלקה לצורפות. בשנים שלמד שם קיפניס רצה ללמוד גם עיצוב מוצר, וכך קרה שהשקיע בשני המסלולים. חבריו ללימודיו הזכירו בהספד שכתבו, את הפרויקטים הבלתי נשכחים שלו, כמו סדרת הסכינים שהיה גאה בה, קופסאות הבשמים להבדלה שעיצב בהשראת המגדלים שצצו בעיר, וסולם יעקב עם רגלים אנושיות המשמשות כשלבי הסולם. מירי אורן אלטשולר, חברה לספסל הלימודים, מספרת שהוא היה ״סופרמן כזה, מישהו שאפשר לסמוך עליו, ולדעת שתמיד יעזור, עם הומור, בקלילות, חבר מאד טוב״.

לאחר הלימודים בבצלאל, כשהגיע לקיבוץ, ניתב קיפניס את היצירתיות שלו לעבודה בדפוס בבארי, בפיתוח מכשור ובתהליכי העבודה. במקביל פיתח תחומי עניין רבים שבהם העמיק. גאיה מספרת: ״הוא אהב קפה, אז למד איך מכינים קפה כמו שצריך ומהם הזנים הטובים, וגם שתל עצי קפה בגינה.

״הוא אהב אסטרונומיה, אז היה לו טלסקופ גדול, לצד תחנה מטאורולוגית שבנה, לצד מבשלה של בירה שהקים, ולידה הונחו האופניים שאיתם רכב בקבוצת הרכיבה שלו, בימים שלא היה חותר בקייאק. כמו שחבר קרוב אמר, לתרי לא היו תחביבים, מכל דבר הוא עשה מקצוע. כל זאת לצד אינספור התנדבויות שבהן היה מעורב כפעיל שלום וכאיש שהיה חשוב לו לתרום חברתית. הוא היה רכז בעמותת פעמונים, חבר בצוות מכבי השריפות של הקיבוץ, ובשנים האחרונות הקים עם שותף מרכז חתירה בקייאקים לנוער במצוקה באזור בת־ים ובעוטף.

לפני כשמונה שנים חלה קיפניס, ״קצות העצבים נפגעו בגוף. בהתחלה הוא נלחם כמו אריה. חשבו שזה משהו חד פעמי, נתנו לו טיפול, והיו כמה חודשי שיקום בתל השומר. בזמן הזה התחיל לצייר, במפגשים עם ציירת שהתנדבה שם. בהתחלה בקושי הצליח להחזיק מכחול ביד. הרכיבו לו כל מיני צינורות, השחילו בהם מכחולים, וכך אחז בהם.

״הוא צייר שם באופן אינטנסיבי, לצד המאמץ שהשקיע בשיקום. אחרי כמה חודשים היה שיפור חיובי, תרי יצא משם והפסיק לצייר. הוא מיהר להגשים חלום של שנים, לפני שהמחלה שוב תגיע, ונסע לאנטרקטיקה במשלחת מחקר. שם חתר עם הקייאק בין הפינגווינים והקרחונים כפי שחלם. הוא היה מאושר מהנסיעה הזו״.

זמן קצר לאחר מכן המחלה חזרה כפי שחשש, ובעוצמה רבה יותר. ושוב חזר לאישפוזים, ולציור. הוא צייר בעיקר בצבעי אקריליק על בדי קנבס שהתאימו לטווח התנועה שיכל לו. רוב העבודות נותרו גם לאחר השריפה ובני המשפחה רוצים להוציא ספר אמן שיתעד אותם.

אורית כרם, אמנית וחברת המשפחה, שעוזרת בהפקה, מספרת: ״התחלנו למיין את העבודות וראינו שיש סדרות לפי נושאים מהסביבה הקרובה שלו – אדמה, הנופים של בארי, השדות עם הטרקטורים והקומביניים, ועצי האקליפטוס השרופים. הים, שזו האהבה הגדולה שלו, סדרת של ציורי פליטים, נושא זכויות האדם היה קרוב לליבו, וסדרה של החמורים. יש שם ציור של חמור מרחף, נושא פרחים, משהו מיסטי, שבמידה מסוימת משקף את הרוח שלו, כמו גם השימוש הייחודי בצבע, הצבעוניות עזה.

 

״היה בתרי משהו מאד חי, אופטימי. אני זוכרת שנסענו לבקר אותו באחד האשפוזים בתל השומר, לא הרגשתי שיש מולי אדם חולה, עם קשיים פיזיולוגים רציניים. הוא דיבר, סיפר בדיחות והיה זה שעודד אותנו בשיחה. לרגע היה אפשר לשכוח מהמחלה, גם בעבודות הצבעוניות שלו, אבל אז מגלים את החתימה, ולפעמים הקו מאד רועד ומזכיר שיש פה התמודדות״.

גאיה מוסיפה שתרי שמר בקנאות על הציורים שלו ולא נהג לחלק אותם בקלות, ״אולי רצה לעשות תערוכה. אני לא יודעת, אבל הוא התייחס לזה ברצינות וגילינו עכשיו שהוא נרשם לעוד קורס ציור במכללת ספיר. תרי אהב את החיים ותמיד היו לו תוכניות, למרות הכל. היו לו כוחות גדולים להתמודדות. הוא היה איש אהוב, מצחיק ומעניין, כולם רצו להיות בקרבתו, ואני בראשם. עכשיו נשאר לנו בעיקר להתגעגע, ונתגעגע כל כך״.

תרי (אביתר) קיפניס השאיר אחריו במותו שני בנים, יותם ונדב.

אל תפספסו שום מסע!
הרשמו לעדכונים